Prepáčte
23. dubna 2011 v 20:10
Ahojte prepáčte že som tu nič nepridávala ale nemala som cašu ísť na blog ..
Možno už skončím s tím blogom ale zatiaľ nechám ĎAKUJEM!!
New Moon -Tagy Twilight
2. dubna 2011 v 12:20
Objavili sa tagy pre New Moon je to ako napr. v Twilight:
When you can live forever what do you live for?
Keď môžeš žiť navždy pre čo žiješ?
It will be as though I never existed.
Bude to, ako keby som nikdy neexistoval.
Forbidden to Remember; Terrified to Forget.
Zakázané spomínať; strašné zabudnúť
Somewhere, a clock is ticking.
Niekde,hodiny tikajú.
When you can't be with the one you love, will you stay with the one who loves you?
Keď nemôžeš byť tým, koho miluješ , môžeš zostať s tým, kto miluje teba?
Love Bites Back
Láska o5 hrýzie(m.p.celkom som tomu neporozumela, niečo v takom zmysle:))
The Cullens are not the only family with a secret…
Cullenovci niesu jediná rodina s tajomstvom...
Upíri na Slovensku
31. března 2011 v 19:52
AJ U NÁS SA NA SLOVENSKU ZJAVUJÚ UPÍRI
Ak ste pozorne čítali upírsky hit Súmrak, v jednej kapitole sa hlavná hrdinka venuje aj Slovensku, pátra po upíroch, ktorí pochádzajú z nášho územia. "Áno, aj tu sa dejú zvláštne veci," súhlasi vampirológ."Najviac prípadov sa eviduje na Zemplíne, kde je upír bežnou súčasťou poverových predstáv. Prudké dažde, veľké suchá, alebo nízka dojivosť - za to všetko vraj môžu upíri. Asi pred mesiacom som skúmal dom v Bačkove, v ktorom vraj zomrela babička a po smrti rozhadzovala veci na povale a páchala škody na dobytku. Dom sme doslova vydymili kadidlom, použili sme ochrannú kriedu, ktorou sme okolo celej stavby nakreslili kruh a veci prestali..."
Používanie náboženských symbolov je pritom zvláštne, pretože vampirizmus nemá s náboženstvom takmer nič spoločné. Upíri nemajú ani bohov, ani bohyne. "Niektorí sú organizovaní v akýchsi klanoch, kde často musíte podstúpiť rituál, ktorý z vás urobí vampírov," dodáva Benkovič. Vampíri, ktorí nepatria k žiadnemu klanu, však vraj takisto majú miesta, kde sa schádzajú, ale tie sú prísne tajné.
Spoznali by ste ich podľa hliny vo vlasoch, tesáky už väčšina z nich obvykle nemá. "Časť upírov nevrhá tieň a má obrátený režim, aktívni sú najmä v noci alebo počas daždivých dní bez slnka," prezrádza vampirológ, ktorý sa však objektov svojich výskumov nebojí. "Spávam normálne, nemám mať prečo strach. Medzi živými ľuďmi je oveľa viac nebezpečných bytostí, ktoré vám môžu ísť po krku a piť vám krv,"To je super cez leto idem na Zemplínsku širavu :).
Zaujímavé
28. března 2011 v 19:40
- v USA si jednu z kníh kúpilo už viac ako 5.5 mil. fanúšikov, celosvetovo sa predalo 25 miliónov výtlačkov v 37 krajináchv USA si jednu z kníh kúpilo už viac ako 5.5 mil. fanúšikov, celosvetovo sa predalo 25 miliónov výtlačkov v 37 krajinách
- TWILIGHT sága sa už 65 týždňov drží v rebríčku najpredávanejších kníh podľa New York Times Bestseller
- Štvrtá kniha zo série TWILIGHT - BREAKING DAWN, dosiahla predajnosť 1.3 mil. kusov za prvých 24 hodín, čím vytvorila rekord predajnosti za prvý deň
- Kniha patrí medzi bestsellery USA Today's už 103 týždňov, 6 týždňov bola prvá
- TWILIGHT je 8. najvyhľadávanejší film na internete a jeho hviezdy sú v TOP 30 najvyhľadávanejších hviezd na internete
- Podľa Amazon.com je kniha najlepšou tínedžerskou knihou (zatiaľ) desaťročia
- Na ComingSoon.net sa zvýšila návštevnosť o štvrtinu od chvíle, keď zavesili na stránky informácie o filme TWILIGHT
- Server MTV.com nevydržal nápor fanúšikov po tom, ako zavesil prvé fotografie z filmu TWILIGHT, podobne ako to bolo pri filme Harry Potter
- Stránka MySpace zaznamenala 3 milióny videní prvého traileru filmu TWILIGHT
- Týždenník The Entertainment Weekly s obálkou s hviezdami filmu TWILIGHT je najpredávanejším vydaním tohto roku
- Na internete existuje viac ako 350 fanúšikových web stránok tohto filmu
- Len počas posledných dvoch októbrových týždňov prebiehalo na internete 14.314 online diskusií v 123 komunitách venujúcich sa tomuto filmu
- Oficiálna stránka filmu zaznamenala ešte pred uvedením filmu do kín 8 miliónov návštev, čo je viac, ako väčšina filmových stránok zaznamená počas celej doby svojej existencie.
- Na MySpace patrí Twililight k filmom, ktoré majú najviac priateľov
- Prvý teaser trailer tu zaznamenal 4 milióny videní
- Všetky trailery spolu zaznamenali MySpace 12 miliónov videní, čo je absolútny rekord
- Súmrak je tretí najvyhľadávanejší film na imdb.com
- Lístky na film sa v USA vypredali dva týždne pred premiérou (20.11.)
Vznik Twilight
28. března 2011 v 19:35
Ako napadlo Meyerovú napísať úžasný Twilight? ,,Druhého júna som sa zobudila z veľmi živého sna," hovorí autorka knižnej série Stephenie Mayerová. ,,V tom sne boli dve osoby pohrúžené do rozhovoru na lesnej lúke.Jednou z nich bolo obyčajné dievča. Tá druhá osoba bola fantasticky krásna,žiarivá....Bol to upír! Rozoberali prekážky, vyplývajúce z toho,že sa postupne do seba zamilovali. Upíra priťahovala vôňa jej krvi a nebolo to pre neho ľahké, ovládnuť sa a okamžite ju nezabiť." Stephenie najskôr stvorila prvú verzu Twilight pre seba, jednoducho sa zobudila zo sna, sadla si za počítač, zapísala si všetko, čo si zapamätala. Odvtedy až dodnes nedokáže z hlavy pustiť hlavných hrdinov. Ubehli tri mesiace a kniha bola hotová, Meyerová však ešte nemala mená pre svoje hlavné postavy. Stále ich volala ,,on a ona". ,,Pre svojho upíra sa rozhodla použiť meno,ktoré bolo kedysi veľmi romantické,no časom stratilo svoju popularitu," hovorí autorka. ,,S hlavnou hrdinkov to bolo ťažšie. Po tom dlhom čase, ktorý som s ňou strávila, som ju mala rada ako vlastnú dcéru a žiadne meno sa mi nezdalo dosť dobré. Napokon som jej dala meno,ktoré som si šetrila pre svoju dcéru- Isabella. Edward a Bella mali konečne mená! Keď som potom dokončila hlavný príbeh knihy, začala som písať epilóg, no napokon som to uzatvorila s tým, že niesom pripravená sa so svojimi postavami rozlúčiť,a tak som začala pracovať na pokračovaní. Medzitým som sa snažila o vydanie knihy, čo nebolo skutočne ľahké. Po tom, čo ma viackrát niektoré vydavateľstvá odmietli, ma objavila moja súčastná agentka a editorka, vďaka ktorej sa zo sna stala skutočnosť...." Dnes má Mayerová na konte viac ako 25 miliónov predaných výtlačkov! Román Twilight (Súmrak) si okamžite získal okamžite fanúšikov a podľa Amazonu, amerického internetového obchodného gigantu, je Súmrak najlepšou tínedžerskou knihou desaťročia. Len z posledného dielu ,,Breaking Dawn"sa za prvý deň predalo viac ako 1,3 milióna výtlačkov! Sériu preložili v 37 krajinách a okamžite figurovala na popredných miestach v rebríčkoch predajnosti vrátane Slovenska. Zdroj: twilight-saga-sumrak.estranky.sk
TwilightSaga
26. března 2011 v 21:48
Bude Breaking Dawn od 18-tich rokov? Tvorcovia filmu brieždenie stojí pred dôležitýmrozhodnutím. Scenár a celkový predpokladaný vzhľad filmu sa totiž dostáva do takejúrovne, že prístupnosť bude najskôr od 18-tich rokov. Ďalej sa tiež rieši otázka či budefilm natáčaný viacerými kamerami, aby mohol byť vpustený aj do 3D kín. ScenáristkaMelissa Rosenberg totiž hovorí, že napríklad pôrod Belly bude veľmi tvrdý a že chceaby bol ukázaný pokiaľ možno tak, ako je v knihe. Čo znamená polonahá Kristen.Zatiaľ prebiehajú špekulácie, ako to všetko bude. Zroj:Twilight.blog.cz
Twilight
22. března 2011 v 20:37
BEllin zásnubný prsteň
Renesmín prsteň
Rosaliin náhrdelník
Alicín náhrdelník
Bellin náramok
Edwardov náramok
Carlisov prsteňThe Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012)
14. března 2011 v 20:03 | Twilight
Myslia si že Renesme je zla a vďaka tomu ju chcu zabiť. Nevedia však že ona ma tiež určitú schopnosť ako Edward a Bella. Rodina Cullenovích si zavolaju všetkych upírov ktorých poznajú len aby pomohli Renesme .Nakoniec Volturiovi pochopili a odišli.A žili šťastne až naveky :) :):)
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011)
11. března 2011 v 20:55

Čo sa tam bude diať?
Bella a Edward sa konečne vezmú. Pôjdu na svadobnú cestu na ostrov Esme .Tam Bella otehotne a vrátia sa domov .
Keď nastane chvíľa pravdy . Kedy sa konečne narodí Renesme začne sa boj o prežitie. Pri pôrode Bella skoro zomrie ale Edward jej dá Jed do tela. Tri dni bude v tichu mlčať . Potom Alice uvidí ako sa Volturiovci Blížia k ním . Ďalej sa dozviete 2 (PART)
Test
2. března 2011 v 13:35

1. V ktorom roku bola kniha Twilight prvý krát vydaná?
a) 1999
b) 2002
c) 2005
d) 2007
2. Prečo sa Bella sťahuje do Forks ?
a) chce zmeniť školu
b) chce byť so svojím otcom, ktorého už dlho nevidela
c) neznáša svoju mamu
d) chce, aby jej mama mohla tráviť čas so svojím priateľom na cestách
3. Čím je Phil, priateľim Bellinej mamy?
a) hudobník na cestách
b) hráč baseballu
c) profesionálny golfista
d) podomový obchodník
4. V siedmej kapitole ,,Nočná mora" počúva Bella na CD-čku hudbu na prečistenie mozgu. Koho počúva?
a) Korn
b) Linkin park
c) Limp bizkit
d) Rage againist the Machine
5. Kde prvýkrát videla Bella Cullenovcov?
a) v jedálni počas sedenia s Jessicou a ostatnými kamošmi
b) na parkovisku pred školou
c) na ulici v meste
d) na biológii, keď sedela pri Edwardovi
6. Aké auto má Rosalie?
a) veľký Jeep
b) tmavé volvo
c) červené BMW
d) luxusný mercedes
7. Kto pozval Bellu na školský ples?
a) Tyler, Mike, Edward
b) Eric, Mike, Edward, Ben
c) nikto, nakoniec však šla s Edwardom
d) Tyler, Mike, Eric
8. Koho prvého stretla Bella vo Forks?
a) Erica
b) Mika
c) školskú sekretárku
d) Edwarda
9. Kam pohrýzol James Bellu, keď sa ju snažil zabiť?
a) do ruky
b) do krku
c) do ušného lalôčika
d) do pravého ramena
10. Akú výnimočnú vlastnosť má Edward?
a) vidí cez veci
b) vie čítať myšlienky
c) vidí budúcnosť
d) nemá žiadnu mimoriadnu vlastnosť
VYHODNOTENIE
10 až 8 správnych odpovedí
Nuž, klobúk dole. Tomu sa hovorí pravý Twilighter! Len tak ďalej! Len pozor, netreba zabúdať, že všetkého veľa škodí, hehe! Choď občas aj žiť! Ale inak - gratulujeme!
7 až 5 správnych odpovedí
Nie si, chvalabohu, zúfalý prípad, trhať vlasy alebo čokoľvek iné sa teda neoplatí. Ale nezaškodí ti viac zabŕdnuť do tejto problematiky. Kto by chcel byť sivým stredom? Ty určite nie!
Menej ako 4 správne odpovede
Ty si hovoríš čitateľ a fanúšik Twilightu??? Vyzerá to tak, že by si tú knihu mohol minimálne ešte raz oprášiť. A čítaj poriadne, nepreskakuj riadky! Toto dielko za to stojí!
Správne odpovede: 1c), 2d), 3b), 4b), 5a), 6c), 7d), 8c), 9a), 10b)
Očný klam
1. března 2011 v 22:18

Oooch videla som ho na vlastne oči :) .. dobre urobili tútu fotografiu :)
Ako naštvať Edwarda :D
1. března 2011 v 22:13
1. Vymírají všechny pumy.
2. I ostatní kočkovité šelmy.
3. A vůbec všechna lovná zvířata. (vážně k naštvání)
4. Emett mu nabourá jeho volvo.
5. Podaří se mu odhalit, že před ním několik desetiletí Alice tají, že ho tajně miluje.
6. Odhalení, že si Emett neobléká Rosaliino spodní prádlo pro nic za nic. Není si jistý svou sexuální orientací.
7. Kdyby mu zbytek jeho rodiny uspořádal oslavu narozenin...
8. každej den.
9. Pokud bude Jasper poukazovat na to, že je Edward nejstarším panicem na světě, v přítomnosti Belly.
10. Esme mu oznamuje, že je nejhorším synem, jakého kdy měla.
11. Carisle se snažil proměnit Bellu, ale prostě se neovládl.
12. Jacob přiznává, že Bella byla jenom zástěrka, aby se mohl setkávat s Mikem Newtonem.
13. Bella se strácí v lese a on ji nedokáže najít...divné!
14. Bella ze spaní nemluví o nikom jiném než o Mikovi.
15. Cullenovi se stávají nejmocnější rodinou a porážejí i Volturiovi.

Báseň
1. března 2011 v 22:10
Krásne :) :*
Nechal jsi mě
ležet ve tmě.
Odešel jsi,
možná utekl jsi.
Ty! Vyrval jsi
mé srdce, nechal si
mou duši.
Láska má je hlubší
než sis myslel.
Asi jsi nevěděl
o mě toho moc
ačkoli každou noc
trávil jsi se mnou
teď nechal jsi mě samotnou.
Nevím co jsi počnu
bez tebe. Asi začnu
mluvit si pro sebe.
Miluju tě moc a dál.
Ikdyž jsi mi možná lhal.
Nevím čemu věřit.
Nevím komu se svěřit.
Nevím vůbec nic.
Nechci přemýšlet víc.
Já nevím jak dál,
vůbec nic nevnímám.
Potopila jsem se hluboko
do noční můry. Na sucho
lapu po dechu
a v posledním vzdechu
propadám temnotám...
Odešel jsi,
možná utekl jsi.
Ty! Vyrval jsi
mé srdce, nechal si
mou duši.
Láska má je hlubší
než sis myslel.
Asi jsi nevěděl
o mě toho moc
ačkoli každou noc
trávil jsi se mnou
teď nechal jsi mě samotnou.
Nevím co jsi počnu
bez tebe. Asi začnu
mluvit si pro sebe.
Miluju tě moc a dál.
Ikdyž jsi mi možná lhal.
Nevím čemu věřit.
Nevím komu se svěřit.
Nevím vůbec nic.
Nechci přemýšlet víc.
Já nevím jak dál,
vůbec nic nevnímám.
Potopila jsem se hluboko
do noční můry. Na sucho
lapu po dechu
a v posledním vzdechu
propadám temnotám...
zdroj: seem-usually.blog.cz
Další články
- Baby :) 1. března 2011 v 22:08
- Twilight google 22. února 2011 v 20:23
- Tetovanie - Edward,Bella,Jacob 22. února 2011 v 20:19
- Twilight Izba 21. února 2011 v 20:53
- Kristen 13. února 2011 v 11:55
- Rob :) 13. února 2011 v 11:47
- Fotka Roba a Kristen z natáčania podvodnej scény z BD 12. února 2011 v 18:47
- Rob, Peter, Kellan, Wyck 12. února 2011 v 18:41
- Bells 12. února 2011 v 18:31
- do blogou 10. února 2011 v 19:17
- Natáčanie poslednej časti Twilight: Breaking Dawn 10. února 2011 v 19:02
- Breaking Dawn 10. února 2011 v 18:53
- NA okrásu :) 10. února 2011 v 18:50
- Twilight na čele nominácii People's Choice Awards 10. února 2011 v 18:42
- Piesne v Twilight 10. února 2011 v 18:36
- Čo by ste dali? 9. února 2011 v 19:32
- Taylor Lautner 9. února 2011 v 19:23
- Kristen Stewart 9. února 2011 v 19:20









